הסכם ממון: ביטוח הזוגיות של המאה ה-21
החלטתם לקשור את הגורל שלכם בגורל אהוב/ת ליבכם? מזל טוב!
החתונה הינה חגיגה של אהבה, מלוות בהתרגשות ומהווה מעין הצהרת כוונות ותכנונים לחיים משותפים אך מה קורה כאשר האהבה הופכת לאכזבה? מה קורה כאשר החיים מקבלים תפנית בלתי צפויה?
אומנם בעבר הסכם ממון נתפס כמעין סימן לחוסר אמון אך כיום, הינו מהווה את ביטוח הזוגיות של המאה ה-21. יחד עם זאת, למרות שהינו הסכם שהתפתח ומוכר בקרב רבים, הוא עדיין עשוי לגרום לאי נעימות בקרב רבים מאיתנו. חשוב לזכור! ללא הסכם ממון אנו מסכנים את עתידנו ואת כלל הממון והנכסים שצברנו טרם הנישואין או שייצברו במהלך הנישואין.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הינו מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, מהווה הסכם משפטי שנערך בין בני הזוג הן טרם הנישואין והן לאחריהם. הסכם זה מפרט את הנכסים השונים של בני הזוג איתם הגיעו טרם החלו בברית הנישואין, מפרט כיצד יחולקו נכסים אלו בין בני הזוג בעת פרידה או גירושין. בנוסף, הסכם זה עוסק גם ברכוש העתידי שייצבר על ידי בני הזוג לאחר שנקשרו בברית הנישואין, מגדיר איזה רכוש יהיה משותף בעת פרידה או גירושין ואיזה רכוש יישאר בחזקתו של צד אחד בלבד בעת פרידה או גירושין.
מטרתו של הסכם הממון הינה לעגן על הרכוש שנצבר לאורך השנים על ידי בני הזוג טרם נקשרו בברית הנישואין ואף לעגן על חלוקתו וחלקות הרכוש הנוסף שייצבר על ידם במהלך נישואיהם מפני פגיעה אפשרית בעתיד ומפני הליכים משפטיים מיגעים והרסניים ככל ובני הזוג יחליטו להיפרד או להתגרש.
מהו תוקפו של הסכם ממון?
במקרים בהם בני הזוג עשו הסכם זה טרם הנישואין, הוא יקבל תוקף משפטי רק לאחר שיאושר בפני בית המשפט או רק לאחר שיאושר בפני נוטריון. לעומת זאת, במקרים בהם בני הזוג עשו הסכם זה לאחר הנישואין, הוא יקבל תוקף משפטי רק לאחר שיאושר בפני בית משפט לענייני משפחה. תוקפו של הסכם זה אינו רק במקרה של גירושין אלא גם במקרה של פרידה בלבד.
חשוב לזכור! ניסוח לא נכון או לוקה בחסר שאינו נעשה כראוי בהסכם זה באשר לרכוש ולאופן חלוקתו, עשוי לגרום לבעיות, למחלוקות רבות ואף להפסדים בעת פרידה או גירושין. בהתאם לכך, בעת ניסוחו של הסכם זה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום. בנוסף, אי אישורו של הסכם הממון בפני הרשות המתאימה כפי שפורט לעיל, מהווה את חוסר תקפותו ובעת פרידה או גירושין, לא ניתן יהיה לדרוש את הכתוב בו. יחד עם זאת, הסכם זה אינו בעל נוסח אחיד החל על כל בני הזוג באופן שרירותי אלא הוא ייחודי לאור כך שהוא משקף את הנכסים הספציפיים והממון הספציפי של בני הזוג וקובע כיצד יחולקו בעת פרידה או גירושין בהתאם לרצונותיהם השונים.
למי מתאים הסכם ממון?
הסכם ממון לא נועד רק עבור בני זוג שרכשו רכוש וממון רב טרם ברית הנישואין אלא לאור כך שהוא כולל גם הגדרה של איזה רכוש וממון יהיו משותפים בעת פרידה או גירושין ואיזה רכוש וממון יישארו בחזקתו של צד אחד בלבד בעת פרידה או גירושין, הוא מתאים גם לזוגות שעשויים לצבור רכוש או ממון רב במהלך הנישואין. בנוסף, ישנם הסכמי ממון הכוללים בחובם גם סעיפים באשר לילדים משותפים ואף סעיפים באשר לחיות מחמד.
מתי חשוב לערוך הסכם ממון?
כפי שהסברתי קודם לכן, ניתן לערוך הסכם ממון טרם הזוג נקשר בברית הנישואין ואף במהלך הנישואין עצמם. יחד עם זאת, ידועים בציבור יכולים אף הם לערוך הסכם ממון המכונה: "הסכם חיים משותפים". ההבדל בין הסכם שנעשה בין ידועים בציבור לבין הסכם שנעשה בין בני זוג העומדים להינשא או שנישאו, הינו רב, וזאת לאור כך שעליהם לא חל חוק יחסי ממון או כל חוק אחר החל על זוגות שטרם נישאו או שכבר נשואים, העשוי לחול באופן אוטומטי והסכם זה מהווה את חזקת השותפות שאיננה אוטומטית.
העדיפות היא לערוך הסכם ממון טרם בני הזוג נקשרים בברית הנישואין, מכיוון שעריכתו לאחר מכן, עשויה להיות מסובכת ומורכבת יותר, לאור כך שבשלב זה עשוי להיות רכוש או ממון שכבר נצבר במהלך הנישואים. בנוסף, עריכתו במהלך הנישואין, עשויה לעורר חשד וחוסר ביטחון רב בקרב הצד השני ולהעיב על היחסים עד מאוד.
מה עשוי לקרות אם לא נעשה הסכם ממון בין בני הזוג?
כאשר בני הזוג לא עושים הסכם ממון, בעת הינם נפרדים או מתגרשים, חלוקת נכסיהם או ממונם, מתבצעת באופן אוטומטי על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. כלומר, חל עליהם הסדר איזון משאבים. בהתאם להסדר זה, חלוקת הנכסים תתבצע שווה בשווה בין בני הזוג ואף אחד מבני הזוג לא יוכל לקבל את הנכסים והממון שצבר טרם הנישואין או במהלכם אלא הם יתחלקו באופן שווה בין השניים.
חשוב להבין כי לא תמיד שני בני הזוג יהיו מעוניינים בהסכם ממון לאור אי הנעימות הנוצר כתוצאה ממנו וחוסר הבטחון והאמון שהוא יוצר בקרב בן הזוג המתנגד. במקרים אלו, בן הזוג המעוניין בהסכם זה, צריך להסביר לבן הזוג השני, את הסיבה לעריכת הסכם הממון, באופן רגיש תוך שקיפות מלאה. אחד הגורמים שיכולים לסייע בריכוך הליך זה, הינו עורך דין ניטראלי, המתמחה בנדון, בכך שיסביר לבן זוג המתנגד, את הסיבה לעריכתו של ההסכם, ואף לאור היותו ניטראלי, בן הזוג המתנגד, עשוי לסמוך עליו ולהבין שהוא גם לטובתו.
נקודות חשובות בעריכת הסכם ממון:
העדיפות היא שבני הזוג יערכו הסכם ממון יחדיו אצל אותו עורך דין, וזאת על מנת למנוע מעורבות של עורך דין נוסף, העשוי להקשות על ההליכים ואף ליצור מחלוקות נוספות ושונות. עוד חשוב כי עורך הדין שעורך את הסכם הממון יהיה ניטרלי עבור שני בני הזוג ובכך לא תהיה מחלוקת באשר לתוכנו.
האם ניתן לבטל הסכם ממון?
אכן ניתן לבטל הסכם ממון אך במקרים נדירים בלבד. בנוסף, הליך ביטולו של הסכם זה, עשוי להיות מסובך ולא פשוט, ואף לרוב גם לא יינתן אישור לביטולו מהגורם הרלוונטי שבטרם הנישואין הינו בית משפט או נוטריון ולאחר הנישואין הינו בית משפט לענייני משפחה.
יחד עם זאת, המקרים הנדירים שבהם אכן ייעתרו הגופנים השונים לעיל, לביטולו של הסכם ממון, הם בעת יוכיח בן הזוג המתנגד להסכם זה כי מתקיים פגם בחוזה המהווה עילה לביטולו. הפגמים שעשוי בן הזוג להוכיח הינם כדלקמן: פגם אחד הינו הטעיה, בן הזוג המתנגד חתם על הסכם זה כאשר לא הבין על מה הוא חותם. פגם שני הינו כפייה, בן הזוג המתנגד חתם על הסכם זה מתוך כפייה (פיזית/ מילולית). פגם שלישי הינו עושק, בן הזוג המתנגד חתם על הסכם זה כתוצאה מכך שבן הזוג השני ניצל את מצוקתו, חולשתו, חוסר ניסיונו או קלות דעתו.
חשוב לזכור! על מנת לטעון את אחת מעילות הביטול של הסכם ממון, לאור היותן מהוות פגם בחוזה, יש צורך לבסס אותן על ראיות מתאימות ומספקות, ולכן נדרשת הערכה קפדנית להגשת תביעה זו. לשם כך חשוב ורצוי להיוועץ על כך עם עורך דין ולהסתייע בו להגשת תביעה מסוג זה.
התייעצו איתי!
עורכת דין עדן חיים לדיני משפחה כאן לשירותכם!
אני מאמינה ודוגלת בליווי אישי וצמוד של כל לקוח, החל משלב הייעוץ הראשוני ועד לסיום ההליך המשפטי. אעזור לך להבין את המצב המשפטי שלך בצורה ברורה ופשוטה, אסביר לך מהן האפשרויות העומדות בפנייך ומהם הצעדים שנוכל לנקוט יחדיו על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורך. אני מספקת שקיפות מלאה בכל שלב, חיסיון מוחלט ומאפשרת ללקוח להיות מעודכן בכל ההתפתחויות בתיק. אני כאן כדי לתמוך בך לאורך כל הדרך ואעשה הכל כדי להשיג עבורך את התוצאה המשפטית הטובה ביותר, תוך התחשבות בצרכים האישיים שלך.
התוכן דלעיל אינו מהווה המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן, התוכן דלעיל אינו מובטח להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני. בהתאם לכך, אין בתוכן דלעיל טענה לייצוג מי מהצדדים והמסתמך על המידע דלעיל, עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.