מחיקת נקודות תעבורה

נקודות תעבורה וצבירתן מהוות שאלות רבות בקרב נהגים רבים ואף גורמות לטרדה רבה בקרבם. נהגים רבים אינם מבינים את מטרתה ומהותה של שיטת הניקוד וכיצד היא מיושמת. הסנקציה בגין צבירת נקודות משתנה בהתאם למספר הנקודות שצבר הנהג המורשע ובהתאם לכך גם הכלים שמקנים לו לשפר את נהיגתו ולהבטחת כשירותו לאחוז בהגה. בעת הנהג מורשה בעבירה, עשויים להטיל עליו עונש של פסילת רישיון נהיגה ו/או קנס כספי אך בנוסף לעונשים אלו, עשויות גם להירשם נקודות לחובתו.


החדשות הרעות הן כי צבירת נקודות רבות עשויה להוביל לפסילת רישיון הנהיגה ובכך לגרום להגבלת תנועתו של הנהג ובכך להוביל להשלכות רבות על חייו. אל דאגה! ישנן גם חדשות טובות! במקרים רבים, ניתן להפחית את הנקודות שנרשמו לחובתו של הנהג ואף להפוך אותן שלא יהיו בתוקף!


חשוב להגיש! אין דבר כזה מחיקת נקודות. הנקודות תמיד יישארו אך הן יכולות להיות בתוקף או שלא בתוקף. כאשר אומרים מחיקת נקודות מתכוונים לנקודות שאינן בתוקף יותר. 


מהן נקודות תעבורה?

נקודות תעבורה הינן מעין "נקודות שחורות" ברישיון הנהיגה של הנהג אשר נוצרות ונצברות לחובתו של הנהג בכל פעם שהינו עובר עבירת תנועה. ככל שהנהג צובר יותר נקודות תעבורה כך גדלים הסיכונים בפניהם הוא יעמוד הן בפן האישי, הן בפן החברתי, הן בפן הכלכלי והן בפן המקצועי. 


מהי שיטת הניקוד?

שיטת הניקוד מהווה אמצעי למעקב אחר עבירות תעבורה שבוצעו הן על ידי נהגים שהורשעו במספר עבירות תנועה והן עבור נהגים בעלי הרשעת חוזרות ותקפות. מטרתה של שיטת הניקוד היא להרתיע נהגים מלבצע עבירות תעבורה, להגן ולשמור על הבטיחות הן של הנהג והן של הסובבים לו המשתמשים בדרך ואף לאפשר לנהגים אלו, כלים שונים שיסייעו להם לשפר את נהיגתם ולהבטיח את כשרותם לאחוז בהגה.


כיצד מיושמת שיטת הניקוד?

לכל עבירת תנועה מוקצות נקודות מסוימות, בהתאם לחומרת העבירה. צבירת מספר מסוים של נקודות עלולה להוביל להשלכות חמורות, כפי שהוזכר קודם לכן. הסנקציה בגין צבירת נקודות משתנה בהתאם למספר הנקודות שצבר הנהג המורשע ובהתאם לכך גם הכלים שמקנים לו לשפר את נהיגתו ולהבטחת כשירותו לאחוז בהגה. 


מהן עקרונות שיטת הניקוד?

טרם אסביר את עקרונות שיטת הניקוד והשלכותיהן, אציין שתי נקודות עיקריות המהוות בסיס להבנת השיטה. נקודה ראשונה הינה כי תוקפן של הנקודות חל מיום ביצוע העבירה והנקודה השנייה היא כי צבירת הנקודות חלה בעת הנהג צובר לפחות 12 נקודות תקפות. 


אז תוך כמה זמן פג תוקפן של הנקודות? מהם אמצעי התיקון שיוטלו על הנהג?

כעת ארחיב בנדון. אציין כי נקודות שנרשמו לחובתו של הנהג הכוונה לנקודות תקפות שצבר. 


נהג שלחובתו נרשמו עד 20 נקודות (כולל) - נקודותיו יישארו בתוקף למשך שנתיים מיום ביצוע העבירה. בנוסף, נקודותיו ימשיכו להישאר בתוקף כל עוד לא ביצע את אמצעי התיקון שהוטלו עליו. במקרה הנדון, עליו יהיה לבצע קורס בסיסי בנהיגה נכונה + לעבור את המבחן בסוף הקורס.


נהג שלחובתו נרשמו 22 נקודות (כולל) ומעלה  - נקודותיו יישארו בתוקף למשך ארבע שנים מיום ביצוע העבירה.  בנוסף, נקודותיו ימשיכו להישאר בתוקף כל עוד לא ביצע את אמצעי התיקון שהוטלו עליו. במקרה הנדון, עליו יהיה לבצע קורס בסיסי בנהיגה נכונה + לעבור את המבחן בסוף הקורס. 


נהג שלחובתו נרשמו מעל 24 נקודות ועד 34 נקודות (כולל) - נקודותיו יישארו בתוקף למשך ארבע שנים מיום ביצוע העבירה.  בנוסף, נקודותיו ימשיכו להישאר בתוקף כל עוד לא ביצע את אמצעי התיקון שהוטלו עליו. במקרה הנדון, עליו יהיה לבצע קורס בסיסי בנהיגה נכונה ולעבור את המבחן בסוף הקורס  + קורס מתקדם בנהיגה נכונה ולעבור את המבחן בסוף הקורס.


נהג שלחובתו נרשמו 36 נקודות ומעלה – נקודותיו יישארו בתוקף למשך ארבע שנים מיום ביצוע העבירה + ייפסל רישיונו לשלושה חודשים. בנוסף, רישיון הנהיגה שלו יתחדש רק לאחר שיחלפו שלושה חודשים ורק לאחר שיעמוד במבחן נהיגה עיוני (תיאוריה). 


נהג שלחובתו נרשמו 72 נקודות ומעלה – הכוונה היא לנהג שבעבר נרשמו לחובתו 36 נקודות ומעלה ובתוך שש שנים נרשמו לחובתו עוד 36 נקודות - נקודותיו יישארו בתוקף למשך ארבע שנים מיום ביצוע העבירה + ייפסל רישיונו לתשעה חודשים. בנוסף, רישיון הנהיגה שלו יתחדש רק לאחר שיחלפו תשעה חודשים ורק לאחר שיעמוד במבחן נהיגה עיוני (תיאוריה) + מבחן נהיגה מעשי (טסט) + בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים המכונה מרב"ד.


חשוב להדגיש כי נהג אשר הוטל עליו אמצעי תיקון מסוג קורס בנהיגה נכונה צריך לבצעו תוך שישה חודשים, אחרת רשאית רשות הרישוי להתלות את רישיונו. עוד חשוב להדגיש כי צבירת הנקודות ואמצעי התיקון חלים מיום ביצוע העבירה האחרונה. 


כיצד מבררים את מצב נקודות החובה התקפות שנצברו לאזרח ישראלי? (ישנן שלוש חלופות)


נהגים רבים לא יודעים מה מצב הנקודות שעומדות בתוקף לחובתם ולעיתים אף אינם יודעים כיצד למצא או להוציא דוח זה. 


חלופה ראשונה הינה באמצעות האזור האישי הממשלתי – נכנסים לאזור האישי הממשלתי ומזדהים באמצעות מערכת ההזדהות הלאומית. לאחר הזדהות מגיעים ל"דף הבית" ואז מצד ימין ישנו תפריט אשר בו יש לבחור בשונית "נהיגה וכלי תחבורה". לאחר מכן, נפתחות מספר לשוניות נוספות, יש לבחור בלשונית "תדפיס נקודות חובה".


חלופה שנייה הינה באמצעות עמדות שירות עצמי – ניתן להוציא תדפיס נקודות חובה בעמדות השירות העצמי המכונות "רשיומט", הפרוסות ברחבי הארץ במשרדי הרישוי, בקניונים ובסניפי סופר-פארם. זיהוי המשתמש בעמדות אלו יתבצע כל ידי כרטיס אשראי של בעל הרישיון, הנפקת  התדפיס על מצב נקודות החובה של הנהג מתבצע במקום והשירות ניתן ללא תשלום.


חלופה שלישית הינה באמצעות מוקד טלפוני – ניתן להתקשר למרכז מידע ארצי בטלפון 4515*, יש להזדהות בטלפון באמצעות מספר תעודת זהות של הנהג ומספר רישיון נהיגה. לאחר ההזדהות, ישלח בדואר ישראל תדפיס על מצב נקודות החובה של הנהג לכתובתו של הנהג שהתקבלה ממשרד הפנים והשירות ניתן ללא תשלום. 


התייעצו איתי!

עורכת דין עדן חיים לדיני תעבורה כאן לשירותכם!


אני מאמינה ודוגלת בליווי אישי וצמוד של כל לקוח, החל משלב הייעוץ הראשוני ועד לסיום ההליך המשפטי. אעזור לך להבין את המצב המשפטי שלך בצורה ברורה ופשוטה, אסביר לך מהן האפשרויות העומדות בפנייך ומהם הצעדים שנוכל לנקוט יחדיו על מנת להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורך. אני מספקת שקיפות מלאה בכל שלב, חיסיון מוחלט ומאפשרת ללקוח להיות מעודכן בכל ההתפתחויות בתיק.  אני כאן כדי לתמוך בך לאורך כל הדרך ואעשה הכל כדי להשיג עבורך את התוצאה המשפטית הטובה ביותר, תוך התחשבות בצרכים האישיים שלך.


התוכן דלעיל אינו מהווה המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן, התוכן דלעיל אינו מובטח להיות מדויק ו/או מקיף ו/או עדכני. בהתאם לכך, אין בתוכן דלעיל טענה לייצוג מי מהצדדים והמסתמך על המידע דלעיל, עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.